Becuri cu LEDuri - Avantaje economiceAvantajele economice ale surselor de iluminat cu LEDuri

Odată cu interzicerea vânzării becurilor cu incandescență (becurile/spoturile cu halogeni sunt următoarele pe listă!) se naște următoarea întrebare firească la nivel de societate: ce tip de sursă de iluminat merită să folosesc, să cumpăr, în viitorul apropriat? Răspunsul sau alegerea unei soluții optime nu este simplă și necesită luarea în considerare a mai multor factori, dintre care cei mai importanți sunt bugetul disponibil și eficiența investiției (în cât timp se recuperează investiția).

Fără a avea pretenția de a fi deținătorii adevărului absolut, vom încerca să dăm în cele ce urmează câteva reguli generale și exemple cât se poate de obiective care să ajute la luarea unei asemenea decizii.

Pentru calculul eficienței investiției este nevoie în general de următoarele date inițiale:

 • tipul si prețul sursei de iluminat existente pe care dorim s-o înlocuim
 • durata medie de viață a corpului de iluminat existent (în ore)
 • numărul mediu de ore de utilizare pe zi
 • costul energiei electrice (RON / kWh)
 • prețul noii surse de iluminat și durata ei medie de viață
 • cheltuieli de întreținere pentru sursa veche și cea nouă pe durata de viață medie

Exemplu: Bec cu incandescență de 60W înlocuit cu bec cu LEDuri echivalent de 7W

Pentru simplificare vom considera neglijabil prețul becului existent. Luăm in considerare următoarele informații:

 • numărul mediu de ore de utilizare: 7 ore/zi -> 2555ore/an
 • costul energiei electrice: 0.5 RON / kWh
 • prețul becului cu LED: 80 RON
 • durata medie de viață: 50000 ore

Iar acum să calculăm consumul de energie electrica și costul ei timp de 50000 ore:

 • pentru becul cu incandescență: 60W x 50000 ore : 1000 = 3000 kWh => 3000 x 0.5 RON = 1500 RON
 • pentru becul cu LEDuri: 7W x 50000 ore : 1000 = 350 kWh => 350 x 0.5 RON = 175 RON

Rezultă că economia realizată pentru 50000 ore de funcționare este: 1500 – 175 = 1325 RON

Investiția (80 RON) se amortizează după 1 an și 3 luni (ca. 3000 ore) și economia realizată este de 1325 RON (pe toată durata lui de viață)

Dacă într-o locuință se înlocuiesc 5 becuri, economia realizată va fi de 6625 RON.

Alte exemple:

Tuburi fluorescente(cu neon) înlocuite cu tuburi cu LEDuri

Pentru un calcul corect al eficienței economice este nevoie de date inițiale concrete: prețul tubului actual, al balastului, al starterului, prețul tubului cu LEDuri, cheltuieli de întreținere pentru înlocuirea tubului stricat etc.

Durata amortizării investiției pentru acest caz este invers proporțională cu numărul de ore/zi al utilizării tubului. Un tub fluorescent utilizat în camera de baie/WC într-o locuință/apartament se amortizează într-un timp mult mai lung decât un tub fluorescent dintr-un magazin cu iluminare interioară continuă, restaurant sau hală industrială.

Câteva calcule efectuate de noi pe exemple actuale ne-au arătat că înlocuirea tuburilor fluorescente într-un magazin, restaurant, hală industrială se amortizează după ca. 1-3 ani în funcție de numărul de ore de utilizare pe zi.

Bec cu vapori de mercur pentru iluminat exterior/stradal înlocuit cu bec cu LEDuri echivalent

Becurile cu vapori de mercur cele mai utilizate la ora actuala (soclu B40/ 80W) au durata de viață de de aprox. 3-4 ori mai mica și o eficiență luminoasa (lm/W) de aprox. 2 ori mai mică decât echivalentul lor cu LEDuri. Ne simțim obligați să mai adăugăm că lumina gălbuie a acestor becuri este mult mai puțin plăcuta / adecvată pentru iluminatul exterior/stradal decât cea a becurilor cu LEDuri (lumină albă rece sau caldă).

Amortizarea investitiei se face în acest caz în 2-4 ani. Două elemente influențează aici puternic calculul eficienței investiției: numărul de ore de funcționare pe zi al becurilor, stabilit de autoritatea locală (6, 8 sau 10 ore/zi) și cheltuielile pentru schimbarea unei bec defect. Becurile au proprietatea “curioasa” de a nu se strica toate deodată și deci cheltuielile de schimbare depind iarăși de autoritatea locală: se schimbă un bec de îndată ce se defectează sau se așteaptă până se defectează mai multe. În afară de aceasta, într-un caz de defecțiune, întâi trebuie stabilit dacă s-a defectat becul, balastul sau amândouă.

Becurile echivalente cu LEDuri funcționează fără balastul electronic, ele au o durată de viață de aprox. 50000 ore și schimbarea lor este la fel de ușoara ca și a unui bec obișnuit.

INTORG SRL oferă asistență gratuită oricărui client interesat de efectuarea unor asemenea calcule concrete dacă ni se furnizează datele inițiale necesare.

<-- -->


Noutăți

Firmele care sunt interesate să comercializeze produsele noastre sunt rugate să ne contacteze prin intermediul formularului din secțiunea Contact.

INTORG SRL oferă asistență gratuită oricărui client interesat de efectuarea unor calcule concrete referitor la rentabilitatea investiției în produse INT-O-LUX dacă ni se furnizează datele inițiale necesare.