Becuri cu LEDuriIluminatul interior și exterior - Introducere

Rolul pe care îl are iluminatul sau lumina în general în viața noastră cotidiana este atât de important și util încât a devenit o știință, o profesiune de sine stătătoare. Lumina influențează starea noastră de sănătate, efectele ei asupra simțului vederii și sistemului nervos fiind bine cunoscute și studiate de către medicină. Lumina influențează și modul de percepere a spațiului în care trăim, intensitatea și culoarea ei creează o anumită atmosferă care influențează puternic starea noastră sufletească.

Iluminatul a suferit de la Edison până în zilele noastre o evoluție continuă. Scopul principal urmărit a fost îmbunătățirea continuă a eficienței surselor de iluminat. Eficiența unei surse de lumină (bec, lampă, tub fluorescent etc.) se exprimă în general în Lumen/Watt (lm/W) sau Lux/Watt (lx/W).

Sursele de lumină folosite astăzi se clasifică, din punct de vedere al eficienței, după cum urmează:

 • becuri cu incandescență: ca. 5-15 lm/W
 • lămpi cu halogeni joasă tensiune: 20 lm/W
 • tuburi fluorescente: 45....90 lm/W
 • lămpi cu vapori de mercur : 40...60 lm/W
 • lămpi cu sodiu înaltă presiune: 90...125 lm/W
 • lămpi cu sodiu joasă presiune: 120...200 lmW

Un alt element care se ia în considerare este durata de viață:

 • becuri cu incandescență: ca. 1000 ore
 • lămpi cu halogeni joasă tensiune: 2000...5000 ore
 • tuburi fluorescente: peste 7000 ore
 • lămpi cu vapori de mercur: ca 20000 ore
 • lămpi cu sodiu înaltă presiune: ca 25000 ore
 • lămpi cu sodiu joasă presiune: ca 20000 ore

Primele trei tipuri se folosesc în special pentru iluminatul interior, ultimele trei în special pentru iluminatul exterior (public, stradal). Eficiența ultimelor scade destul de puternic cu timpul, așa că ele trebuie înlocuite în general înainte de a se “stinge” complet. De exemplu, unei lămpi cu vapori de mercur îi scade eficiența la jumătatea duratei de viață cu 12 -35%, deci aceste surse trebuie “relampate” după 8000-12000 ore.

Toate sursele de lumină enumerate emit lumină în toate direcțiile, nu numai spre obiectul/suprafața de iluminat. Ca atare, chiar echipate cu reflectoare, eficiența lor este în realitate redusă cu până la 50%.

Surse de lumină bazate pe LEDuri

Iluminatul cu surse de lumină bazate pe LEDuri pătrunde pe zi ce trece în viața noastră cotidiană și în mijloacele mass-media (ziare, reviste, TV, radio, internet), inundă societatea cu informații corecte, parțial corecte sau false. Acest lucru s-a întâmplat sau se întâmplă ori de câte ori apare un lucru nou (aparate electronice de uz casnic, PC-ul, telefonul mobil, internetul, etc.). Publicul încă neavizat face greu diferența între o informație corectă și una falsă. Informațiile incorecte sunt (ne place să sperăm) datorate faptului că cei care le propaghează prin mijloacele mass-media nu au încă cunoștințele tehnice de specialitate necesare sau “copiază” informații false din diverse surse fără să știe că ele sunt incorecte. Acest lucru este uneori valabil din păcate și pentru canalele de comercializare al acestor produse. De multe ori, mai ales pe site-urile comerciale, se dau informații incomplete sau inutile care creează o idee falsă.

Să luăm un exemplu clasic pentru un bec cu 24 LEDuri: numărul de LEDuri dintr-un bec nu oferă nici o informație și poate duce în eroare (“dacă sunt atâtea LEDuri precis e bun!”). Pentru a putea compara două becuri cu LEDuri, două date tehnice sunt cele mai importante: puterea absorbită de la rețea (în Watti) și fluxul luminos emis (în Lumeni) . Numărul de LEDuri (3 sau 24 buc), eficiența LEDurilor în sine (lm/W) și alte date tehnice au o importanță secundară.

Firma INTORIG va încerca să dea tot timpul informații corecte și să ajute în mod modest la educația tehnică a publicului neavizat și interesat din România. Vom fi recunoscători ori de câte ori oameni avizați ne vor semnala greșeli sau erori strecurate în informațiile pe care le răspândim pe cale scrisă.

LEDurile au început să pătrundă în domeniul iluminatului pe la mijlocul anilor '90 și au ajuns să aibă o eficiență de ca. 30 lm/W în anii 2004-2006. De atunci eficiența lor a crescut într-un ritm accelerat, ajungând astăzi la 100-120 lm/W. Există modele de laborator cu eficiență de 200 lm/W. Foarte multe state și în special USA subvenționează puternic cercetarea în acest domeniu întrucât economia de energie devine pe zi ce trece o problema foarte acuta. LEDurile au ajuns sau chiar depășit eficiența tuturor surselor de lumină existente și au o durată de viață mult mai mare (ca. 50000 de ore). Fiind alimentate în curent continuu și la tensiune joasă, ele pot fi “legate” la celule solare și după recuperarea costurilor inițiale de investiție ele pot deveni, acolo unde este posibil, o sursă de lumină quasi gratuită.

Fiind componente semiconductoare, LEDurile au specificul lor, durata de viață și eficiența sunt dependente de temperatură și trebuie alimentate în curent (și nu tensiune) constant. O firmă care produce surse de lumină bazate pe LEDuri trebuie să aibă personal de cercetare/dezvoltare care stăpânește bine și aceste domenii.

Un element care a împiedicat mult timp pătrunderea mai puternică a surselor de lumină bazate pe LEDuri pe piață a fost prețul lor, însă acest element începe să se atenueze. Odată cu creșterea puternică a cantităților fabricate și prețurile au scăzut puternic, astfel că specialiștii numesc anul 2011 anul iluminatului cu LEDuri sau un an de cotitură în acest domeniu. Sursele de lumină bazate pe LEDuri se utilizează astăzi în întreaga lume, atât în locuințe, cât și în magazine, birouri, hoteluri sau chiar în exterior. Există deja orașe care folosesc în mod preponderent iluminatul cu LED, atât în locuințe, cât și ca iluminat public, chiar unele stadioane apelând la această metodă.

Pe măsură ce iluminatul cu surse de lumină bazate pe LEDuri a devenit din ce în ce mai rentabil au apărut un număr impresionant de firme producătoare de surse de iluminat bazate pe LEDuri (becuri alimentate la 220Vca care înlocuiesc becurile clasice, corpuri de iluminat de tip tub fluorescent sau corpuri de iluminat stradal etc.). Din păcate ele nu stăpânesc bine toate aspectele legate de acest domeniu motiv pentru care alegerea unui produs/producător nu este un lucru deloc ușor.

Mai trebuie să menționăm și faptul că economia de energie și poluarea au devenit probleme foarte acute la nivel mondial, lucru care a determinat din ce mai multe state, regiuni ale lumii să intervină prin “forță politică”, prin legi, pentru a determina societatea (oamenii, instituțiile, industria etc.) să reducă consumul de energie și poluarea. Un exemplu foarte cunoscut în domeniul poluării a fost introducere prin voința politică a benzinei fără plumb sau a limitei de poluare pentru gazele de eșapament la autovehicule. Un alt exemplu este introducerea claselor sau limitelor de consum de energie la diverse aparate electronice (frigidere, televizoare, etc.)

În sfârșit, în domeniul iluminatului privat și public care reprezintă aprox. 20% din consumul de energie electrică la nivelul statelor industrializate există deja legi, dispoziții privind interzicerea treptată a vânzării tuturor surselor de iluminat interior și exterior actuale (becuri, tuburi fluorescente, luminatoare stradale, etc.) și deci înlocuirea lor treptată cu surse de lumină bazate pe LEDuri. Pentru becurile cu incandescență acest lucru este deja un fapt împlinit.

-->


Noutăți

Firmele care sunt interesate să comercializeze produsele noastre sunt rugate să ne contacteze prin intermediul formularului din secțiunea Contact.

INTORG SRL oferă asistență gratuită oricărui client interesat de efectuarea unor calcule concrete referitor la rentabilitatea investiției în produse INT-O-LUX dacă ni se furnizează datele inițiale necesare.